БЦАА 8:1:1
Бета-аланин + цитрулин малат + таурин
BCAA – леуцин, изолеуцин и валин – се три основни амино киселини (кои телото не може само да ги синтетизира) со разгранети странични
синџири. Трите ја сочинуваат речиси 40% од сувата мускулна маса, па затоа се важен дел од тоа ткиво. Дополнително на леуцин, изолеуцин и валин обично се препорачува во однос 2: 1: 1, бидејќи во овој однос тие амино киселини се појавуваат во мускулите.
Порции во пакувањето 40
Аминокиселините и BCAA се “анаболни блокови”, кои се потребни за градење силни и цврсти како карпа мускули. Потрошувачката на аминокиселините, спротивно на покомплексните протеински додатоци, не бараат варење. По консумирање, амино киселините можат да се апсорбираат од тенкото црево во крвотокот и понатаму во работни мускулни клетки, со што се намалува времето на апсорпција и има помали трошоци за енергија од телото кое веќе е оптоварено со тренингот. Главната цел на конзумирање протеини и амино киселини е да ги користат во анаболни процеси: синтетизирање на нови мускулни протеини и поправка на оштетени за време на интензивниот тренингот. За време на периоди на зголемена активност, кога телото е лишено од сите други извори на енергија, протеинот може да се користи како “гориво”, што доведува до несакан катаболизам и распаѓање на мускулите. Конзумирањето на BCAA пред тренингот го штити мускулниот протеин од дефект, бидејќи тоа се амино киселини со разгранет ланец кои се претвораат во гликоза и може да се користат како алтернативен извор на енергија. Високото ниво на BCAA за време на тренингот може да го намали производството на серотонин во мозокот, што доведува до одложување и намалување на замор.
Мислења
Нема мислења за овој производ.