Суплементација

BCAA vs EAA

Суплементите се еден од клучните фактори за добивање на телото што од секогаш сте го посакувале. Без разлика дали сте бодибилдер или само сериозни за постигнување на Вашите физички цели, користејќи ги правилните суплементи – оние кои најмногу ќе ги искористи Вашето тело – се клучни.

Но, суплементите може да Ве збунат!!??!

Не само што има еден тон суплементи на пазарот, исто така мора да одберете мудро за тоа што може или не може да комбинирате заедно.

Ако сте во фитнес светот, веројатно сте слушнале мноштво акроними и чудни комбинации на букви кои претставуваат различни производи. Во категоријата на амино киселини, постојат BCAA и EAA. Разбирањето на овие компоненти може да биде најважниот фактор кој ќе го однесе Вашиот тренинг на следното ниво. Но, што прават тие? И што е разликата? Како што го зголемувате интензитетот на секој тренинг, телото, исто така, бара повеќе амино киселини. Многу е важно да се разбере како безбедно да се дополни Вашиот тренинг.

Амино киселините со разгранет синџир или т.н. BCAA, се амино киселини кои помагаат на раст и одржување на мускулите на неколку начини. Многу студии покажаа дека може да ги зголемат нивоата на азот во Вашите мускули, што Ви овозможува да работите без да го изгубите чистото мускулно ткиво подоцна. Тие исто така можат да помогнат во одржување на мускулни гликогенски резерви. Ова значи дека за време на тренингот, ќе добиете повеќе “гориво” за да подигнете поголема тежина и да направите повеќе повторувања.

ЕАА се залага за “Есенцијални аминокиселини”Ова се соединенија кои телото не ги прави – ги добивате од храната што ја јадете. Работата на ЕАА за стимулирање на клеточната поправка и подигнување на енергијата на клетките, што може да помогне во создавањето чист мускул. Тие, исто така, помагаат да се извлечат хранливите материи од храната што ја јадете за да можат соодветно да се апсорбираат од телото. Ако хранливите материи не се апсорбираат, храната што ја јадете може лесно да се претвори во масти. ЕАА природно може да се најде во протеини како месо или јајца, но ако сакате да видите разлика во мускулниот раст и енергијата, обидете се со EAA  за да го дополните Вашиот тренинг.

Во некои ситуации, телото не ги апсорбира амино киселините од храната. Ако се обидувате да достигнете одредена тежина или мускулна маса и не апсорбирате што е потребно од Вашата исхрана, тоа може да ве спречи да ги постигнете своите цели. Затоа е важно да знаете кои суплементи се најдобри за Вас и за Вашите цели.

Ако сакате да постигнете ефект врз целото тело, BCAA сами по себе нема да го направат трикот. Извештаите покажуваат дека ЕАА може поефикасно да ја одржи синтезата на протеините после тренинг. Без разлика дали ќе одлучите да користите BCAA или EAA (или малку од двете), од особена важност е внимателно да ги разгледате вашите опции и да одлучите за начинот на живот и суплементите. Додатоците се најкорисни кога се поврзани со здрава, урамнотежена исхрана и редовни тренинзи.

Поврзани објави