Боречки вештини, Суплементација, Фитнес

Која е разликата помеѓу протеин од сурутка и казеин протеин?

Протеинот од сурутка  и казеинот се два од најпопуларните протеински додатоци на пазарот и со добра причина. Тие се висококвалитетни, високо биодостапни, комплетни протеини кои се особено богати со разгранети синџири од амино киселини (BCAAs), што ги прави одлични за раст и опоравок на мускулите.

Сепак и покрај тоа што и двете доаѓаат од млеко, постојат јасни разлики помеѓу овие мускулни градители.

Протеин од сурутка

На протеинот од сурутка му е потребно само 20 минути за да се свари, апсорбира во крвта, земен од телесните ткива и се метаболизира. Во рок од еден час, ќе се искористи за протеинска синтеза или оксидација.  Ова е неверојатно брзо во споредба со казеинот.

Тоа е ненадејно зголемување на амино киселините што ја стимулира протеинската синтеза на мускулите. Протеинот од сурутка брзо ја балансира состојбата од распаѓање на мускулите до протеинска синтеза  за да Ве ослободи од катаболична состојба.

Казеин протеин

Кога консумирате казеин, ќе достигнете највисоко ниво на амино киселини во крвта и протеинска синтеза помеѓу 3-4 часа. Но, тоа не е приближно до нивото кое се достигнува со протеинот од сурутка. Но, ова е добра работа. Иако казеинот не ги зголемува Вашите амино киселини толку високо, драматично ја забавува стапката на оштетување на протеините, заштитувајќи ги вашите постоечки мускули.

Кога да се земе кој протеин?

Брзото варење на протеинот од сурутка го прави одличен пред или после вежбање, бидејќи брзо ги поттикнува Вашите мускули со минимална ГИ катастрофа (освен ако имате проблеми со варењето млеко, во тој случај дефинитивно треба да ги избегнувате млечните протеини).

Казеинот, од друга страна, најдобро се користи пред пост, пред спиење или долг ден на нестандардни состаноци, бидејќи бавното ослободување на амино киселините промовира исполнетост. Исто така може да се додаде и во оброци.

Бавното варење може да биде негативно пред или после тренингот кога се обидувате брзо да добиете амино киселини во системот, но е корисно кога станува збор за одржување на глад или катаболизам кога ви се потребни масти.

Мешање на протеин од сурутка и казеин

Некои луѓе, исто така, сакаат да ги измешаат протеинот од сурутка и казеинот заедно после тренингот. Идејата е дека на овој начин ќе добиете и брзи и одложени амино киселини.

Меѓутоа, други веруваат дека мешањето на двата протеина го намалува амино киселинскиот скок од сурутка и ја забавува нејзината апсорпција. ж

Пробајте ги и двата начини да научите што најдобро функционира за вашето тело. Најважно е да бидете сигурни дека ќе внесете многу амино киселини!